Bir İtalya tatilinde ısrarla turuncu şarap tavsiye edilmesi, gazetede denk geldiğim yeşil şarap yazısı filan derken şüphelerim arttı: bu meret sanırım sadece üç renkten ibaret değil? Ne olduğu muamma diğer renkler hakkında ödevimi yaparken bulduklarımı Mahmut için derleyeyim istedim. Degüstasyon duayenlerinden müsaadeyle, şarabın gökkuşağından bahsedeceğim.
Turuncu şarap
Aslen Gürcü; ama İtalya ve Balkanlar’da da akrabaları var. Portakal kabuğuyla tatlandırılan versiyonla karıştırılması üzer: bu güzellik, rengini üzüm kabuklarıyla temastan alan bir beyaz şarap. Slovenya’da tattıktan sonra, Külkedisi’nin arkasından koşan prens gibi tüm Londra’da turuncu şarap arayan arkadaşımın deyişiyle “insanı gafil avlayan bir mutluluk”.
Sarı şarap
Fransız veya Çinli olabiliyor ve ikisi çok farklı. Fransız versiyonu üzümden yapılıyor, Jura bölgesinin incisi. Fıçının en üst kısmı bir tür mayayla kaplanıyormuş. Yerel Comté peynirinin biricik eşlikçisi, hafiften sherry çağrışımlı. Evet, aslında bir beyaz şarap ama çok daha fazlası olduğunda bence hemfikiriz.
Çinli versiyonu ise pirinç, buğday gibi tahıllardan elde ediliyor, yerel adı Huangjiu. Mayalama sırasında tahıldan daha önemli malzeme su imiş, suyun kalitesi şarabın da kalitesini belirliyormuş. Bana biraz yokluktan uydurulmuş gibi gelse de tabii ki ben ne anlarım, her türlü tören ve festival için ayrı versiyonları varmış.
Yeşil şarap
Portekizli bir güzellik ve çeviri kurbanı. Vinho Verde ‘yeşil şarap” olarak çevrilse de aslında “genç şarap” demekmiş: şarap, bağbozumundan 3-6 ay sonra içime hazır oluyor. Sabırsızlar için birebir.
Bir diğer yeşil şarap da kullanımı serbest olduğu için her şeyin içine kenevir katmak zorunda hisseden Kaliforniya’dan geliyor: Canna Vine. Şarabın içinde kenevir demlendirilerek yapılıyormuş, haliyle rengi de yeşil. Üreticileri “neşeyle içiliyor, sonrasında mis gibi uyunuyor” diye tarif etse de esrar gibi kafa yapmadığında ısrarcılar.
Mavi şarap
Bu konuyu aslında çok önceden Mahmut’ta işlemiştik. Lezzetten çok görüntü arayanlar için uygun; benim aklıma ilk gelen şey bu ara moda olan gender reveal partyler mesela. Ah bu fikirlerimi paraya çeviremeyişlerim…
Siyah şarap
Antik Roma imparatorlarının Fransa’da şarapçılığı başlattığı ilk bölgelerden biri olan Cahors’un kırmızı ötesi, mürekkep kıvamlı şarabı. Dünyadaki en koyu renkli şarap ünvanına sahip. Cahors, siyah şarabını Avrupa çapında ihraç etmiş, krallara ve papalara sunmuş. İmparatorlara “bize üzüm mü lazım, buğday mı?” diye sorulduğunda üzümü seçtirecek kadar lezzetli bi şaraptan bahsediyoruz. “Zaten aşağısı kurtarmaz” diyenler için belirtelim, nadir bir şarap. Yerinde denemek güzel bir tatil bahanesi olabilir.
görseller: kapak winefolly, diğerleri sırasıyla GeorgiaToday, Le Figaro Vin, VisitPorto,Chicago Tribune